Jelita baranie

Drukuj

   



Jelita baranie mają podobny rozmiar i właściwości, co jelita kozie. cenione są za bardzo dobrą jakość i używane są do najlepszej klasy wyrobów.Najczęście stosuje się je do produkcji frankfurterek, kabanosów, niemieckiej Bockwurst, ale również najlepszej jakości winerek, salami przekąskowego, kiełbasy chłopskiej białej, talińskiej, kiełbasy Landjaeger, Merguez, Beer Stix i Knakkers. Osłonki te to znakomita kombinacja delikatności i małej średnicy. Ten rodzaj jelit zawiera w sobie dwie bardzo pozytywne cechy - jest bardzo mocny i elastyczny oraz świetnie nadaje się do wędzenia, parzenia i grillowania. Nie wspominając o walorach smakowych, które uznane są na całym świecie. Kolor jelit baranich różni się od siebie, mogą one występować w barwie białej po ciemno szare, w zależności od pochodzenia. Kolor nie ma oczywiście żadnego wpływu na jakość osłonek - stwierdzono to nawet laboratoryjnie.