Jelita naturalne

Drukuj

 

 

 

Jelita naturalne są zbudowane z błony kolagenowej, odpornej na działanie enzymów proteolitycznych. Wypełniające jelita substancje zostają usunięte podczas płukania wodą. Jelita naturalne są droższe oraz delikatniejsze niż ich sztuczne odpowiedniki, dlatego przy napełnianiu jelita zwierzęcego mięsem, należy zachować większą ostrożność. Warto również pamiętać, że wartość tej części układu pokarmowego zwierzęcia stanowi 20% ogólnej jego wartości.


To od rodzaju i rozmiaru jelit zależy, jakiej wielkości i o jakim kształcie kiełbasę otrzymamy. Dobór odpowiednich jelit zależy oczywiście od wielu czynników, m.in. od tego, czy kiełbasa ma być gotowana, wędzona, czy też grillowana.
Najczęściej stosowanymi osłonkami zwierzęcymi stosowanymi w przemyśle mięsnymi jak i w wyrobach domowych są wieprzowe i baranie. Praktycznie marginalną dziś rolę odgrywają jelita wołowe, cielęce, kozie i końskie.